Βλεφαροπλαστική

vlefaroplastiki

Η βλεφαροπλαστική είναι μία επέμβαση για διόρθωση ελλειμάτων, δυσμορφιών και ανωμαλιών (σακούλες, μαύρους κύκλους) των βλεφάρων, που εμφανίζονται με την πάροδο του χρόνου ή από κληρονομικά αίτια.

Πολλά από αυτά έχουν αντίκτυπο στην αισθητική ακεραιότητα της ευρύτερης περιοχής του προσώπου. Δέρμα και λίπος του βλεφάρου αφαιρείται ή αναδιανέμεται και ο υποκείμενος μυς ενισχύεται αποκαθιστώντας το λειτουργικό και το αισθητικό πρόβλημα.

Η άνω βλεφαροπλαστική είναι μια επέμβαση διόρθωσης προβλημάτων στο άνω βλέφαρο. Συνήθως πρόκειται για περίσσεια δέρματος (δερματοχάλαση) ή προβολή λίπους αλλά δεν αποκλείεται και η συνύπαρξη και άλλων.

Η κάτω βλεφαροπλαστική είναι μια επέμβαση διόρθωσης προβλημάτων στο κάτω βλέφαρο όπως σακούλες, περισσευούμενο δέρμα και ρυτίδες.

ΑΝΩ ΒΛΕΦΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ

Στην άνω βλεφαροπλαστική γίνονται τομές πάνω στο δέρμα, κρυμμένες σε φυσικές πτυχές του άνω βλεφάρου, για την αφαίρεση τόσο δέρματος όσο και λίπους. Αν κριθεί απαραίτητο μπορεί με συγκεκριμένους χειρισμούς να σηκωθεί η έξω γωνία του ματιού, γεγονός που δίνει μία νεανική εμφάνιση στο αποτέλεσμα.

Η επέμβαση της άνω βλεφαροπλαστικής θεωρείται από πολλούς επέμβαση ρουτίνας. Και ενδεχομένως σε κάποιες περιπτώσεις να μην απαιτούνται ιδιαίτεροι χειρισμοί πέραν της αφαίρεσης της περίσσειας του δέρματος και ενδεχομένως λίπους και μυός.

Όμως μία προσεκτική κλινική εκτίμηση μπορεί να αποκαλύψει και άλλα προβλήματα, π.χ πρόπτωση του δακρυϊκού αδένα, πτώση του βλεφάρου ποικίλης αιτιολογίας, που αν δεν αντιμετωπιστούν δεν θα οδηγηθούμε στο ιδανικό αποτέλεσμα.

Που διαφέρει η σύγχρονη άνω βλεφαροπλαστική σε σχέση με τις παλαιότερες τεχνικές;

Η κυριότερη διαφορά είναι ότι πλέον δεν αφαιρείται λίπος όπως με τις παλαιότερες μεθόδους και όταν γίνεται αυτό γίνεται εξαιρετικά συντηρητικά ή μεταφέρεται σε άλλα σημεία όπου είναι αναγκαίο. Το «άδειασμα» του άνω βλεφάρου δεν είναι σωστή πρακτική.

Μάλιστα παρατηρείται συχνά σήμερα  το φαινόμενο, ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε άνω βλεφαροπλαστική τις προηγούμενες δεκαετιές να υποβάλλονται σε επεμβάσεις μικρολιπομεταφοράς για διόρθωση του άδειου βλέμματος ( hollow eye, A frame deformity).

Με ποιες επεμβάσεις συνδυάζεται η ΑΝΩ ΒΛΕΦΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ;

Κατά κύριο λόγω με επεμβάσεις ανόρθωσης των φρυδιών (Browlift) καθώς και  με FaceLifts.

Ανάλογα με την περίπτωση ταυτόχρονα με την άνω βλεφαροπλαστική πρέπει να γίνεται και διόρθωση της πτώσης του βλεφάρου. Αυτό απαιτεί κάποια χειρουργικά βήματα παραπάνω, παρεμβάσεις στον ανελκτήρα μυ του βλεφάρου ή και αλλού.

Μια βλεφαρόπτωση που δεν διαγνωσθεί και δεν διορθωθεί κατά την βλεφαροπλαστική, μπορεί μετά την επέμβαση να είναι ακόμα πιο εμφανής από πριν.

Μήνυμα από τον Dr Δρακωτό

drdrakotos 2 e1589374436343
Πολλές φορές προσέρχονται στο ιατρείο μου ενδιαφερόμενοι για επέμβαση άνω βλεφαροπλαστικής επειδή παρατήρησαν περισσευούμενο δέρμα στα άνω βλέφαρα που τους «σκεπάζει» τα μάτια. Μια φαινομενικά απλή περίπτωση περίσσειας δέρματος στο άνω βλέφαρο μπορεί να απαιτεί ανύψωση και επανατοποθέτηση του φρυδιού αντί για αφαίρεση της περίσσειας ή και μαζί με την αφαίρεση της περίσσειας. Με άλλα λόγια ένα Browlift μπορεί να είναι η λύση στο παραπάνω πρόβλημα και όχι άνω βλεφαροπλαστική. Αυτό μπορεί να εκτιμηθεί μετά από κλινική εξέταση και συζήτηση με τον ασθενή.

ΚΑΤΩ ΒΛΕΦΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ

Με την επέμβαση αυτή μπορούμε να:

  • αφαιρέσουμε περίσσεια δέρματος στο κάτω βλέφαρο
  • διορθώσουμε τις σακούλες που μπορεί να είναι είτε λίπος που προ πίπτει προς τα έξω, είτε χαλάρωση του μυός
  • λειάνουμε τις ρυτίδες
  • βελτιώσουμε το σχήμα του ματιού
  • «σηκώσουμε» ολόκληρο το μέσο πρόσωπο

Η κάτω βλεφαροπλαστική είναι μια επέμβαση που απαιτεί άριστο προεγχειρητικό σχεδιασμό και εκτίμηση της κάθε περίπτωσης. Πρέπει να λαμβάνονται πολύ σοβαρά υπόψιν παράγοντες που ενδεχομένως θα μπορούσαν να δημιουργήσουν προβλήματα μετεγχειρητικά. (Π.χ χαλάρωση της ταρσοσυνδεσμικής σφενδόνης, εξόφθαλμος, θετικός ή αρνητικός άξονας μέσου προσώπου κ.α).

Ένας εκπαιδευμένος χειρουργός της περιοχής μπορεί να τους εκτιμήσει και να κάνει συμπληρωματικά βήματα κατά τη διάρκεια της επέμβασης ώστε να αποφευχθούν προβλήματα μετά.

Που διαφέρει η σύγχρονη κάτω βλεφαροπλαστική σε σχέση με τις παλαιότερες τεχνικές;

Η κύρια διαφορά είναι το γεγονός ότι η αφαίρεση λίπους είναι πολύ πιο συντηρητική.

Αντί να αφαιρείται  εξολοκλήρου το λίπος όπως παλαιότερα, που δημιουργούσε ένα κουρασμένο και αποστεωμένο βλέμμα πλέον αφαιρείται μερικώς ή και μεταφέρεται σε ελλειμματικές γειτονικές περιοχές.

Με ποιες επεμβάσεις συνδυάζεται η ΚΑΤΩ ΒΛΕΦΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ;

Συνηθέστερα με λιπομεταφορά στο πρόσωπο και κυρίως στο μέσο πρόσωπο.

Επίσης, στα πλαίσια της αντιγήρανσης του προσώπου με ένα FaceLift.

Τεχνικές

Στην κάτω βλεφαροπλαστική μπορούν να χρησιμοποιηθούν δύο διαφορετικές τομές.

  • Η μία γίνεται 1-2 χιλ. κάτω από το βλεφαρικό χείλος (από τις βλεφαρίδες) (Στην περίπτωση αυτή η σύγκλειση γίνεται με συνεχόμενο λεπτό ράμμα),
  • Η δεύτερη εναλλακτική είναι η τομή στο εσωτερικό του βλεφάρου (επιπεφυκότας).
    Η μέθοδος αυτή επιτρέπει την προσέγγιση των διαμερισμάτων λίπους των κάτω βλεφάρων χωρίς εμφανείς τομές και είναι χρήσιμη στις περιπτώσεις όπου απαιτείται κυρίως αφαίρεση λίπους και όχι περίσσειας δέρματος. (Στην περίπτωση αυτή  η σύγκλειση γίνεται με μονά ή και χωρίς καθόλου ράμμα.)

Μήνυμα από τον Dr Δρακωτό

drdrakotos 2 e1589374436343
Η συγκεκριμένη επέμβαση είναι η πιο δημοφιλής επέμβαση για την αντιγήρανση του ανδρικού προσώπου. Η περιοφθαλμική περιοχή είναι συνήθως αυτή που ορίζει αν ένας άντρας μεγαλώνει όμορφα ή όχι. Με μια παρέμβαση εκεί μπορεί ένας άντρας να αποκτήσει την αυτοπεποίθηση του χωρίς ψεύτικα και υπερβολικά στοιχεία.

Πληροφορίες για την επέμβαση

Αποτέλεσμα

Άμεσο. Μπορεί να εμφανιστεί πρήξιμο (σε διάφορες βαθμίδες), το οποίο εξαφανίζεται πλήρως μέσα σε 1-2 εβδομάδες.

Πόνος

Ελάχιστος. Κάποιο συνταγογραφημένο παυσίπονο είναι συχνά αρκετό.

Ειδική προστασία για μετά την επέμβαση

Καμία

Αφαίρεση ραμμάτων

Τα ράμματα αφαιρούνται σε 5-7 ημέρες.

Δεν υπάρχουν σωλήνες παροχέτευσης.

Δραστηριότητες

Μόνο ως εξωτερικός ασθενής. Δεν απαιτείται νοσηλεία.

Δεν υπάρχουν περιορισμοί στις καθημερινές δραστηριότητες του ασθενούς. Θα πρέπει, οπωσδήποτε να περπατήσει. Μπορεί να κάνει ντους την ημέρα μετά το χειρουργείο.

Δεν θα πρέπει να σηκώνει βάρη μεγαλύτερα από 10-12 κιλά για 2 εβδομάδες. Αν υποθέσουμε ότι δεν υπάρχει κάποια εξασθένιση της όρασης από το πρήξιμο ή απαίτηση φαρμακευτικής αγωγής για τον πόνο, τότε μπορεί να οδηγήσει 1-2 ημέρες μετά το χειρουργείο.

Δεν θα πρέπει να ασκεί κάποια έντονη δραστηριότητα / να σηκώνει βάρη τουλάχιστον, για 4 εβδομάδες.

Ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στην εργασία του εντός μιας εβδομάδας ανάλογα με τις απαιτήσεις της εργασίας.

Παρακολούθηση

Ο ασθενής θα παρακολουθηθεί στο ιατρείο την 1η εβδομάδα μετά από τη χειρουργική επέμβαση και στη συνέχεια σε 2 εβδομάδες, 6 εβδομάδες και 3 μήνες ή όποτε κρίνεται απαραίτητο.

Συχνές ερωτήσεις

Συνήθως αυτές οι επεμβάσεις δεν χρειάζεται να επαναληφθούν. Όταν μετά από μια επιτυχημένη τέτοια επέμβαση ξαναπαρατηρείται περίσσεια δέρματος στο άνω βλέφαρο, τότε κατά πάσα πιθανότητα προέρχεται από κάθοδο της θέσης του φρυδιού με τα χρόνια.

Η χρήση ειδικών τεχνολογιών για την επίτευξη αποτελεσμάτων χωρίς την διενέργεια επέμβασης είναι καθόλα θεμιτή και κατά την προσωπική μου άποψη σημάδι προόδου και εξέλιξης. Στο συγκεκριμένο θέμα όμως η μέθοδος  που συνήθως αποκαλείται  αναίμακτης βλεφαροπλαστική δεν μπορεί να έχει τα αποτελέσματα που υπόσχεται. Μπορεί να προσφέρει βελτίωση σε μια πολύ μικρή ομάδα ασθενών, με πολύ μικρή περίσσεια δέρματος και σε όλους τους υπόλοιπους απλά δεν λειτουργεί!

Από την άλλη πλευρά η επέμβαση της άνω βλεφαροπλαστικής είναι συνήθως μια επέμβαση 30-45 λεπτών με τοπική αναισθησία και ελάχιστο χρόνο αποθεραπείας. (μικρότερο και αυτού των «αναίμακτων μεθόδων».)

Κάθε περίπτωση είναι διαφορετική.

Με λεπτομερή κλινική εξέταση μπορούμε να εντοπίσουμε από πριν τις περιπτώσεις που μπορεί να παρουσιάσουν τέτοια προβλήματα. Αφού γίνει αυτό με ειδικά επιπλέον χειρουργικά βήματα μπορούμε να εξασφαλίσουμε ότι. οι επιπλοκές θα είναι εξαιρετικά σπάνιες.

Κλείστε σήμερα το ραντεβού σας!

Προγραμματίστε την επίσκεψή σας στο Art-Surgery και λάβετε μία εξειδικευμένη ιατρική εκτίμηση.

Περισσότερες Επεμβάσεις Προσώπου

Λιπομεταφορά

Θεραπεία για την καθολική αναζωογόνηση του προσώπου.

Necklift

Διόρθωση της χαλάρωσης του λαιμού για νεανικό και εντυπωσιακό αποτέλεσμα.

Ωτοπλαστική

Διόρθωση του σχήματος και του μεγέθους των αυτιών.

Πωγωνοπλαστική

Διορθώνει το υποπλαστικό/αδύναμο πηγούνι.

Κλείστε σήμερα το ραντεβού σας!

Προγραμματίστε την επίσκεψή σας στο Art-Surgery και λάβετε μία εξειδικευμένη ιατρική εκτίμηση.

Μετάβαση στο περιεχόμενο