Η ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΡΙΝΟΠΛΑΣΤΙΚΗΣ

rinoplastiki

Η ρινοπλαστική είναι από τις πλέον συχνές επεμβάσεις. Θεωρείται επιτυχημένη όταν διορθώνει πέρα από το ανατομικό και το λειτουργικό πρόβλημα του ατόμου που υποβάλλεται σε αυτήν.

Το πιο σημαντικό στη ρινοπλαστική είναι το αποτέλεσμα να εναρμονίζεται πλήρως με το σχήμα του προσώπου, να ταιριάζει με τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά και τις αισθητικές γραμμές του (dorsal aesthetic lines), δείχνοντας όσο πιο φυσικό χωρίς να ξενίζει.

Σε ποιούς απευθύνεται;

Η ρινοπλαστική είναι από τις πλέον συχνές επεμβάσεις και απευθύνεται τόσο σε άντρες όσο και σε γυναίκες.

Όσον αφορά το κατώτατο όριο ηλικίας θα πρέπει να έχει συμπληρωθεί το 15ο έτος της ηλικίας στις γυναίκες και το 16ο στους άνδρες.

Αποτελέσματα Ρινοπλαστικής

Ενώ η βελτίωση είναι άμεση, τα χαρακτηριστικά της μύτης λεπταίνουν και αναδεικνύονται σταδιακά, με αποτέλεσμα το τελικό αποτέλεσμα της επέμβασης να είναι ορατό περίπου 6 μήνες με 1 χρόνο μετά την ημέρα του χειρουργείου.

Η επέμβαση της ρινοπλαστικής μπορεί να συνδυαστεί με άλλες χειρουργικές επεμβάσεις στο πρόσωπο, όταν αυτό κρίνεται απαραίτητο, ενώ διορθώνονται και τυχόν αναπνευστικά προβλήματα.

Τεχνικές Ρινοπλαστικής

Δύο είναι οι βασικές χειρουργικές τεχνικές στη ρινοπλαστική: η κλειστή και η ανοικτή.

Η τεχνική της κλειστής ρινοπλαστικής προτιμάται όταν το κυρίως πρόβλημα του ασθενούς εντοπίζεται στη ράχη της μύτης και το ακρορίνιο απαιτεί μικρή μόνο τροποποίηση. Οι τομές αυτής της τεχνικής γίνονται στο εσωτερικό των ρουθουνιών και είναι ανεπαίσθητες.

Η μέθοδος της ανοικτής ρινοπλαστικής επιτρέπει μεγαλύτερη ευελιξία και χειρουργική ακρίβεια για αυτό και χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις που απαιτείται λεπτομερής τροποποίηση του ακρορινίου (όταν δηλαδή η άκρη της μύτης είναι ασύμμετρη, υπερμεγέθης κλπ), όταν υπάρχει σοβαρή μετατραυματική βλάβη του σκελετού της μύτης (π.χ. μετά από ατύχημα), όταν γίνεται επανεπέμβαση για τη διόρθωση προβλημάτων μετά από προηγούμενη ρινοπλαστική και σε περιπτώσεις συγγενών ανωμαλιών.

Στην ανοικτή ρινοπλαστική εκτός από τις μικρές ανεπαίσθητες τομές στο εσωτερικό των ρουθουνιών γίνεται και μια μικρή αόρατη τομή μεταξύ αυτών.

Ανάλογα με την εμπειρία του ιατρού υπάρχει πλήθος μοσχευμάτων, από το διάφραγμα, το χόνδρινο τμήμα του αυτιού, το πλευρό και την περιοχή του τριχωτού της κεφαλής, που μπορεί να χρησιμοποιήσει ο χειρουργός για να δώσει λύση και στο πιο απαιτητικό και δύσκολο πρόβλημα αποκατάστασης.

Ενώ η βελτίωση είναι άμεση, τα χαρακτηριστικά της μύτης λεπταίνουν και αναδεικνύονται σταδιακά, με αποτέλεσμα το τελικό αποτέλεσμα της επέμβασης να είναι ορατό περίπου 6 μήνες με 1 χρόνο μετά την ημέρα του χειρουργείου.

Η επέμβαση της ρινοπλαστικής μπορεί να συνδυαστεί με άλλες χειρουργικές επεμβάσεις στο πρόσωπο, όταν αυτό κρίνεται απαραίτητο, ενώ διορθώνονται και τυχόν αναπνευστικά προβλήματα.

drdrakotos 2 e1589374436343
Η σύγχρονη τάση στην ρινοπλαστική είναι η χρήση λιγότερο τραυματικών τεχνικών και εργαλείων. Ως λιγότερο τραυματική τεχνική  έχει προκύψει η τεχνική της διατήρησης της ράχης  (dorsalpreservation) που εφάρμοσα από τους πρώτους στην Ελλάδα και όταν γίνεται στις σωστές περιπτώσεις έχει εντυπωσιακά αποτελέσματα. Ως λιγότερο τραυματικά εργαλεία χρησιμοποιούνται πλέον τα πιεζοηλεκτρικά εργαλεία που έχουν αντικαταστήσει τα παραδοσιακά σφυριά, οστεοτόμους και ράσπες. Πλέον χρησιμοποιώ μόνο αυτά τα εργαλεία στις ρινοπλαστικές μου. Περισσότερες λεπτομέρειες για αυτό το νέο πεδίο της ρινοπλαστικής  μπορείτε να διαβάσετε στην ρινογλυπτική με υπερήχους.

Πληροφορίες για την επέμβαση

Αποτέλεσμα

Άμεσο. Ωστόσο, σε μερικές περιπτώσεις, χρειάζονται αρκετοί μήνες ώστε το δέρμα να ξαναβρεί πλήρως το νέο του σχήμα.

Πόνος

Μεταβλητός. Ίσως να χρειαστεί η χορήγηση κάποιου στοματικού παυσίπονου περίπου για 7 ημέρες.

Ειδική προστασία για μετά την επέμβαση

Συνιστάται η τοποθέτηση κάποιας εξωτερικής αυτοκόλλητης ταινίας και ένας εξωτερικός νάρθηκας για 1 εβδομάδα.

Ανάλογα με την περίπτωση μπορεί να τοποθετηθούν ειδικά ταμπόν ή φιλμ από σιλικόνη μέσα στα ρουθούνια ή ακόμα και απολύτως τίποτα. Σε περίπτωση που χρησιμοποιηθούν αφαιρούνται την 1-2 ημέρα.

Αφαίρεση ραμμάτων

Τα ράμματα θα αφαιρεθούν σε 5-7 ημέρες.

Δραστηριότητες

Μπορεί να κάνει ντους 2 ημέρες μετά το χειρουργείο.

Μπορεί να ασκηθεί σε 2 εβδομάδες. Θα πρέπει να αποφεύγονται παντός είδους δραστηριότητες που μπορεί να δημιουργήσουν κάποιο τραύμα στην περιοχή της μύτης για 4 εβδομάδες.

Ο ασθενής θα πρέπει να παραμείνει εκτός εργασίας για 1 εβδομάδα (ανάλογα με τις απαιτήσεις της εργασίας.)

Παρακολούθηση

Ο ασθενής θα παρακολουθηθεί στο ιατρείο την 1η εβδομάδα μετά από τη χειρουργική επέμβαση και στη συνέχεια σε 2 εβδομάδες, 6 εβδομάδες και 3 μήνες ή όποτε κρίνεται απαραίτητο.

Συχνές ερωτήσεις

Όχι. Η ρινοπλαστική είναι μια επέμβαση που γίνεται πάντα με διόρθωση του διαφράγματος και των κογχών, εφόσον είναι απαραίτητο. Δηλαδή γίνεται πρώτα διόρθωση του λειτουργικού προβλήματος και στη συνέχεια διόρθωση της καμπούρας της μύτης και των άλλων αισθητικών προβλημάτων.

Είναι προτιμότερο η διόρθωση του διαφράγματος και της καμπούρας να γίνονται σε μια επέμβαση από έναν χειρουργό, διότι σχεδόν πάντα τα κομμάτια του χόνδρου του διαφράγματος (μοσχεύματα) χρησιμοποιούνται για τη βελτίωση αισθητικών ατελειών  και τη στήριξη της μύτης.

Η ρινοπλαστική δεν έχει καθόλου πόνο. Η μόνη δυσφορία είναι ότι δεν μπορεί το άτομο να αναπνεύσει από την μύτη του φυσιολογικά για μία εβδομάδα.

Πάνω στην μύτη τοποθετείται γύψινος ή ακρυλικός νάρθηκας για μία εβδομάδα. Το μελάνιασμα είναι πολύ λιγότερο με τη χρήση των πιεζοηλεκτρικών εργαλείων και διαρκεί 5-7 ημέρες (όταν υπάρχει).

Κλείστε σήμερα το ραντεβού σας!

Προγραμματίστε την επίσκεψή σας στο Art-Surgery και λάβετε μία εξειδικευμένη ιατρική εκτίμηση.

Περισσότερες Επεμβάσεις Προσώπου

Necklift

Διόρθωση της χαλάρωσης του λαιμού για νεανικό και εντυπωσιακό αποτέλεσμα.

Βλεφαροπλαστική

Διόρθωση ελλειμάτων, δυσμορφιών και ανωμαλιών (σακούλες, μαύρους κύκλους) των βλεφάρων

Ρινοπλαστική

Η ρινοπλαστική είναι από τις πλέον συχνές επεμβάσεις βελτιώνοντας το σχήμα της μύτης.

Λιπομεταφορά

Θεραπεία για την καθολική αναζωογόνηση του προσώπου.

Κλείστε σήμερα το ραντεβού σας!

Προγραμματίστε την επίσκεψή σας στο Art-Surgery και λάβετε μία εξειδικευμένη ιατρική εκτίμηση.

Μετάβαση στο περιεχόμενο