Λιπομεταφορά (microfat/nanofat grafting)

face

Η λιπομεταφορά είναι μια θεραπεία για την καθολική αναζωογόνηση του προσώπου.

Μαύροι Κύκλοι

Οι βαθουλωτοί μαύροι κύκλοι κάτω από τα μάτια εμφανίζονται με τη γήρανση του προσώπου και την απορρόφηση των διαμερισμάτων λίπους που υπάρχουν κάτω από τα μάτια. Άλλες φορές είναι απλά ένα κληρονομικό χαρακτηριστικό που είναι όμως ορατό από την νεαρή ηλικία

Η λιπομεταφορά (λιπομεταμόσχευση) είναι μια εξαιρετική επιλογή για τη θεραπεία των μαύρων κύκλων. Οι μαύροι κύκλοι μπορεί να οφείλονται σε διάφορους παράγοντες όπως υπερμελάγχρωση, εξαιρετικά λεπτό δέρμα στο βλέφαρο  που διαυγάζει το οστό ή σκιά λόγω απώλειας όγκου.

Αφενός με την προσθήκη microfat μπορούμε να αποκαταστήσουμε τον χαμένο όγκο και να δημιουργήσουμε μια ομαλότερη μετάβαση από το κάτω βλέφαρο προς την παρειά (μάγουλο), αφετέρου με το nanofat μπορούμε να βελτιώσουμε την ποιότητα του δέρματος του κάτω βλεφάρου, να «παχύνουμε» το δέρμα και να καταπολεμήσουμε την υπερμελάγχρωση.

Ζυγωματικά

Τα θολωτά και προεξέχοντα ζυγωματικά αποτελούν ένα πολύ γοητευτικό χαρακτηριστικό κάποιων γυναικών και ανδρών που έχουν ένα πρόσωπο πάρα πολύ αδύνατο ή το οποίο έχει “μπει” αρκετά βαθιά μέσα στο πρόσωπο με την πάροδο του χρόνου.

Η “πτώση” των ζυγωματικών αποτελεί ένα από τα πρώτα σημάδια γήρανσης και η αποκατάσταση του όγκου των ζυγωματικών προσδίδει εξαιρετικά αποτελέσματα.

Κρόταφοι

Οι κρόταφοι αποτελούν μια περιοχή που είναι συχνά παραμελημένη όσον αφορά στην αναζωογόνηση του άνω τριτημόριου του προσώπου, αποτελούν όμως μια πολύ σημαντική περιοχή για την θεραπεία και την αναζωογόνηση των ματιών.

Οι κρόταφοι, όταν έχουν τον πλήρη όγκο τους, «ενισχύουν» την ουρά του φρυδιού. Όταν ο κρόταφος αρχίζει να χάνει τον όγκο του, η ουρά του φρυδιού αρχίζει ελαφρώς να “πέφτει”.

Μάγουλα

Η λιπομεταφορά ή λιπομεταμόσχευση στην περιοχή των παρειών επιτρέπει τον ανασχηματισμό του προσώπου που είναι πολύ αδύνατο λόγω του ότι υπέστει απώλεια λίπους μετά από την πάροδο του χρόνου ή μεγάλη απώλεια βάρους.

Με βάση την αρχή του αυτόλογου λίπους, με αυτήν την τεχνική λιπομεταφοράς, τα μάγουλα θα “γεμίσουν” το κενό που έχει απομένει από την μείωση του όγκου του προσώπου με έναν άμεσο και οριστικό τρόπο.

Συχνές ερωτήσεις

 • Τοπική αναισθησία tumescent.
 • Ήπια καταστολή από το στόμα (μέθη).
 • Συλλογή λίπους από την κάτω κοιλία.
 • Συλλογή λίπους από τον πλευρικό μηρό εάν το λίπος στην περιοχή της κοιλιάς είναι περιορισμένο ή σε περιπτώσεις όπου οι ασθενείς είναι πολύ αδύνατοι και δεν υπάρχει καθόλου λίπος.
 • Τοπική αναισθησία tumescent που εφαρμόζεται στις περιοχές της κοιλιάς ή του πλευρικού μηρού απ’ όπου γίνεται η συλλογή λίπους καθώς και στις περιοχές του προσώπου που πρόκειται να υποστούν την θεραπεία.
 • Μικρές τομές στον ομφαλό ή σε μια πτυχή του δέρματος του μηρού για τη συλλογή λίπους.
 • Εισαγωγή μικρών σωληναρίων (ειδικές μικροκάνουλες) και συλλογή λιπωδών κυττάρων.
 • Τοποθετείται δύο φορές περισσότερο λίπος από ότι ουσιαστικά χρειάζεται.
 • Η ποσότητα του λίπους μετριέται σχολαστικά και στη συνέχεια τοποθετείται με ακρίβεια στην κάθε περιοχή.
 • Το λίπος που συλλέγεται υφίσταται μια ειδική επεξεργασία καθαρισμού όπου αφαιρούνται όλα τα ανεπιθύμητα στοιχεία (λίπη, ερυθρά αιμοσφαίρια, ινώδης ιστός). Το λίπος συμπυκνώνεται και καθαρίζεται.
 • Τέλος, το λίπος επανεγχύεται στον ιστό που βρίσκεται κάτω από τις πτυχώσεις ή τις κοιλότητες του προσώπου.
 • Η επέμβαση της λιπομεταφοράς εκτελείται πάντοτε από Εξειδικευμένο Πλαστικό Χειρουργό ο οποίος ειδικεύεται στην Αισθητική Χειρουργική Ανανέωσης του Προσώπου.
 • Χαλάρωση του δέρματος λόγω ηλικίας.
 • Αλλαγές στην περιοχή του προσώπου λόγω γήρανσης που δημιουργούν κοίλωμα.
 • Απώλεια λίπους στην περιοχή του προσώπου.
 • Αραίωση του δέρματος και του χορίου στην περιοχή του προσώπου ταυτόχρονα με την απώλεια του λίπους στο πρόσωπο.
 • Έντονα ζυγωματικά που επιδεινώνουν την προβολή των γενειοχειλικών πτυχών ( γραμμές μαριονέτας).
 • Πτώση του λιπώδους ιστού (λίπους) και του μαλακού ιστού στην περιοχή του προσώπου.
 • Πτώση στα ‘μαξιλαράκια’ του λίπους στα μήλα του προσώπου που επιδεινώνει τις ρινοχειλικές πτυχές.
 • Ηλιακή βλάβη του δέρματος που σχετίζεται με τη λέπτυνση του δέρματος, την γήρανση και τη δημιουργία ρυτίδων.

Συνήθως εκτελείται με τοπική αναισθησία με ήπια καταστολή. Ενδοφλέβια (IV) καταστολή ή γενική αναισθησία με τοπική αναισθησία σε επιλεγμένες περιπτώσεις.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το συνηθισμένο σας μακιγιάζ σε 4 έως 7 ημέρες μετά την επέμβαση. Μπορείτε να επιστρέψετε στην εργασία σας κατά περίπτωση, συνήθως σε 4 έως 7 ημέρες μετά την επέμβαση. Μπορείτε να ξεκινήσετε ξανά να γυμνάζεστε, να κάνετε αερόμπικ και τζόκινγκ, συνήθως δύο εβδομάδες μετά την επέμβαση.

Θεωρήστε εξωτερικός ασθενής, πηγαίνετε στο σπίτι την ίδια ημέρα μετά την επέμβαση. Δεν υπάρχει μεγάλη ανάγκη για χρήση παυσίπονων. Μπορείτε να ασχοληθείτε άνετα με τις δουλειές του σπιτιού, την ίδια μέρα που θα επιστρέψετε στο σπίτι μετά την επέμβαση. Εμφάνιση ήπιων έως μέτριων εξογκωμάτων στις περιοχές του προσώπου που υποβλήθηκαν στην επέμβαση για 2 έως 3 ημέρες. Οι μώλωπες και οίδημα συνήθως διαρκούν έως 7 ημέρες μετά την επέμβαση. Πλήρης δραστηριότητα άσκησης (αερόμπικ, τζόκινγκ) συνήθως δύο εβδομάδες μετά την επέμβαση. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το συνηθισμένο σας μακιγιάζ σε 4 έως 7 ημέρες μετά την επέμβαση. Το μέικ απ μπορεί να χρησιμοποιηθεί 4 ημέρες μετά την επέμβαση για να καλύψει τους μώλωπες.

Κρύες κομπρέσες και πάγο στις περιοχές της επέμβασης για 48 ώρες. Δεν επιτρέπεται καμία αθλητική δραστηριότητα. Δεν πρέπει να σηκώνετε βάρη, να κάνετε jogging και να τρέχετε για τις πρώτες δύο εβδομάδες μετά την επέμβαση. Το πάνω μέρος του κρεβατιού πρέπει να είναι ανυψωμένο κατά τη διάρκεια της ημέρας ή κατά τη διάρκεια του ύπνου σε γωνία 30 μοιρών για έως και δύο εβδομάδες μετά την επέμβαση. Να λαμβάνετε σωστά τα συνταγογραφούμενα φάρμακα σύμφωνα με τις οδηγίες που σας έχουν δοθεί.

 • Η προχωρημένη ηλικία.
 • Πολύ αδύνατοι ασθενείς.
 • Κάποιο προηγούμενο resurfacing με λέιζερ ή χημικό πήλινγκ που δεν παρείχε τη σωστή επίλυση στο πρόβλημα των ρυτίδων (ιδιαίτερα γύρω από το στόμα).
 • Κακώς ελεγχόμενες ιατρικές παθήσεις (δηλ. διαβήτης, καρδιακή νόσος)
 • Κάποιες συμπληρωματικές διαδικασίες όπως η ρυτιδεκτομή (facelift) και το resurfacing με λέιζερ, που συνήθως εκτελούνται ταυτόχρονα.
 • Μέτρια έκθεση στον ήλιο κατά το παρελθόν.
 • Ιστορικό καπνίσματος πολλών ετών.

Πολλά άτομα επιζητούν να κάνουν το καλύτερο δυνατό για τον εαυτό τους και να βελτιώσουν την εμφάνιση του προσώπου τους. Έχουν έντονη επιθυμία να φαίνονται πιο νέοι. Θέλουν να απαλλαχθούν από τις έντονες ρινοχειλικές πτυχές. Θέλουν να απαλλαχθούν από τα έντονα ζυγωματικά που επιδεινώνουν την προβολή των γενειοχειλικών πτυχών ( γραμμές μαριονέτας). Νιώθουν απογοητευμένοι με τις κοιλότητες που έχουν δημιουργηθεί στο κάτω βλέφαρο. Εμφανίζουν μέτρια έως σοβαρή μορφή γήρανσης σε όλη την περιοχή του προσώπου. Δεν είναι καθόλου ευχαριστημένοι με τη γενική τους εμφάνιση λόγω γήρανσης. Δεν τους αρέσει η εικόνα της εμφάνισής τους όταν κοιτάζονται στον καθρέφτη. Η όψη τους δείχνει κουρασμένη και ταλαιπωρημένη. Έχουν λεπτό, γερασμένο πρόσωπο. Εμφανίζουν μέτρια ρυτίδωση στην περιοχή του προσώπου. Εμφανίζουν απώλεια λίπους στο πρόσωπο. Υγιή άτομα με προβλήματα γήρανσης στην περιοχή του προσώπου. Άτομα με προβλήματα υγείας που μπορούν να πληρούν τις προϋποθέσεις για πιο απλές διαδικασίες λιπομεταφοράς ή λιπομεταμόσχευσης (fat grafting).

Τα άτομα που επιζητούν να βελτιώσουν την εμφάνισή τους. Τα άτομα που είναι δυσαρεστημένα με την λεπτή εμφάνιση του προσώπου τους και τις βαθιές πτυχές. Τα άτομα που φαίνονται μεγαλύτερα από την ηλικία τους παρόλο που αισθάνονται νεότεροι. Τα υγιή άτομα. Τα άτομα που θέλουν να αισθάνονται καλύτερα με τον εαυτό τους. Τα άτομα που νιώθουν απογοητευμένα από τις αλλαγές που έχουν συμβεί στις πτυχές, τις κοιλότητες των ματιών και τα μάγουλα.

Ηλικίες 20 έως 40 – χείλη και μάγουλα. Ηλικίες 40 έως 75 – χείλη, μάγουλα, κοιλότητες βλεφάρων, ρινοχειλικές πτυχές, γενειοχειλικές πτυχές ( γραμμές μαριονέτας) και κροταφική λιποατροφία.

Σε περίπτωση ήπιας έως μέτριας καρδιακής ή πνευμονικής νόσου. Αν υπάρχουν άλλες σημαντικές ιατρικές ασθένειες. Αν ακολουθείτε χρόνια αντιπηκτική αγωγή. Αν έχετε ελάχιστο λίπος στους μηρούς ή την κοιλιά.

Πρώτη φάση: οι περιοχές του προσώπου που έχουν υποβληθεί σε επέμβαση θα είναι λίγο πρησμένες για 3-4 ημέρες.

Δεύτερη φάση: το πρήξιμο μειώνεται, το οίδημα και μώλωπες υποχωρούν και οι περιοχές που υποβλήθηκαν σε επέμβαση γίνονται πιο μικρές σε μέγεθος.

Τρίτη φάση: το μεταμοσχευμένο λίπος ανακτάται και ανανεωμένα αιμοφόρα αγγεία αναπτύσσονται μέσα στο μεταμοσχευμένο λίπος.

Τέταρτη φάση: το λίπος γίνεται λειτουργικό και βιώσιμο και οι περιοχές που υποβλήθηκαν σε επέμβαση αυξάνονται σε μέγεθος.

Το τελικό αποτέλεσμα ολοκληρώνεται αρκετούς μήνες μετά την επέμβαση.

 • Δεν πρέπει να γίνεται μασάζ ή χειραγώγηση στις περιοχές του προσώπου που υποβλήθηκαν σε επέμβαση λιπομεταφοράς ή λιπομεταμόσχευσης (facial fat grafting).
 • Βάλτε κρύες κομπρέσες πάνω στις περιοχές που υποβλήθηκαν σε επέμβαση λιπομεταφοράς για 48 ώρες.
 • Δεν επιτρέπεται καμία αθλητική δραστηριότητα.
 • Δεν πρέπει να σηκώνετε βάρη, να κάνετε jogging και να τρέχετε για τις πρώτες δύο εβδομάδες μετά την επέμβαση.
 • Το πάνω μέρος του κρεβατιού πρέπει να είναι ανυψωμένο κατά τη διάρκεια της ημέρας ή κατά τη διάρκεια του ύπνου σε γωνία 30 μοιρών. συνήθως έως και δύο εβδομάδες μετά την επέμβαση.
 • Κάντε χρήση των συνταγογραφούμενων φαρμάκων σύμφωνα με τις οδηγίες.
 • Η περιστασιακή χρήση φαρμάκων για τον πόνο απαιτείται για μία έως δύο ημέρες μετά την επέμβαση.
 • Να παίρνετε τα αντιβιοτικά από το στόμα που σας συνταγογράφησε ο πλαστικός χειρουργός σας σύμφωνα με τις οδηγίες.
 • Η υπομονή είναι απαραίτητη καθώς μπορεί να εμφανιστούν κάποια ήπια έως μέτρια εξογκώματα που υπάρχει περίπτωση να παραμείνουν για μια εβδομάδα ή και περισσότερο.

Κλείστε σήμερα το ραντεβού σας!

Προγραμματίστε την επίσκεψή σας στο Art-Surgery και λάβετε μία εξειδικευμένη ιατρική εκτίμηση.

Περισσότερες Επεμβάσεις Προσώπου

Αφαίρεση Buccal Fat Pad

Αφαίρεση του βυκανητικού λίπους του Bichat.

Λιπομεταφορά

Θεραπεία για την καθολική αναζωογόνηση του προσώπου.

Necklift

Διόρθωση της χαλάρωσης του λαιμού για νεανικό και εντυπωσιακό αποτέλεσμα.

Lip Lift

Διόρθωσης του σχήματος του άνω χείλους

Κλείστε σήμερα το ραντεβού σας!

Προγραμματίστε την επίσκεψή σας στο Art-Surgery και λάβετε μία εξειδικευμένη ιατρική εκτίμηση.

Μετάβαση στο περιεχόμενο