Ανόρθωση Στήθους

anorthosi stithous

Η ανόρθωση του στήθους (ή αλλιώς μαστοπηξία) είναι η επέμβαση κατά την οποία οι μαστοί «ανασηκώνονται», αφαιρώντας την περίσσεια του δέρματος και συσφίγγοντας με ειδικούς χειρουργικούς χειρισμούς τους ιστούς.

Έτσι δίνεται ένα νέο σχήμα και ισχυρή στήριξη στον μαστό τοποθετώντας τον παράλληλα στη θέση που ανατομικά του αντιστοιχεί.

ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ

Η ανόρθωση του στήθους (ή αλλιώς μαστοπηξία) είναι η επέμβαση κατά την οποία οι μαστοί «ανασηκώνονται», αφαιρώντας την περίσσεια του δέρματος και συσφίγγοντας με ειδικούς χειρουργικούς χειρισμούς τους ιστούς. Έτσι δίνεται ένα νέο σχήμα και ισχυρή στήριξη στον μαστό τοποθετώντας τον παράλληλα στη θέση που ανατομικά του αντιστοιχεί.

Ο γυναικείος μαστός χάνει με το χρόνο το νεανικό σχήμα και τη σφριγηλότητά του, αλλαγές που μπορεί να οφείλονται σε αυξομειώσεις βάρους, σε εγκυμοσύνες ή περιόδους γαλουχίας ή απλώς και μόνο στην επενέργεια της ίδιας της βαρύτητας με την ηλικία. Οι ενδογενείς στηρικτικοί μηχανισμοί (π.χ. σύνδεσμοι του Cooper) ανεπαρκούν και ανάλογα με την κληρονομική διάθεση τα σημάδια της πτώσης μπορεί να γίνουν ορατά είτε με τη μετατόπιση του μαστού προς τα κάτω είτε με την αλλαγή στην κατανομή του περιεχομένου του (άδειασμα άνω πόλου) είτε και με συνδυασμούς των παραπάνω.

Μία γυναίκα επομένως μπορεί να καταφύγει στη λύση της μαστοπηξίας όταν θέλει:

  • Ανόρθωση των μαστών της με ταυτόχρονη βελτίωση του σχήματος και της σφριγηλότητάς τους
  • Διόρθωση του αδειάσματος του άνω πόλου
  • Εξισορρόπηση της διαφοράς ύψους μεταξύ των δύο μαστών
  • Διόρθωση στη διαφορά μεγέθους της θηλαίας άλω (της περιοχής δέρματος γύρω από τη θηλή με σκουρότερο δέρμα)

Η ΕΠΕΜΒΑΣΗ

Η μαστοπηξία μπορεί να συνδυαστεί με την τοποθέτηση ενθέματος στο μαστό όταν οι συνθήκες το απαιτούν, καθώς και με άλλες τεχνικές ενίσχυσης του όγκου του μαστού όπως η λιπομεταφορά. Επίσης μπορεί να γίνει ταυτόχρονα με άλλες αισθητικές επεμβάσεις όπως η κοιλιοπλαστική και λιποαναρρόφηση στα πλαίσια ενός «mommy makeover».

Οι τομές σε μία μαστοπηξία ποικίλουν ανάλογα με τον βαθμό πτώσης του μαστού. Μπορεί να είναι:

  • μία τομή μόνο στο κάτω μέρος της θηλαίας άλω
  • γύρω από τη θηλαία άλω (περιθηλαία)
  • γύρω από την άλω και κάθετα μέχρι τη βάση του μαστού, την υπομάστιο πτυχή (vertical mammoplasty)
  • γύρω από τη θηλή, κάθετα μέχρι την υπομάστιο πτυχή και μία πολύ μικρή οριζόντια τομή κατά μήκος της υπομαστίου πτυχής (vertical mammoplasty with short horizontal scar)
  • κλασσική τομή «άγκυρας», δηλαδή περιθηλαία, κάθετη και οριζόντια τομή κατά μήκος της υπομαστίου πτυχής (wise pattern mastopexy)

Σημαντικό σε μία τέτοια επέμβαση είναι η χρήση κατάλληλων χειρουργικών τεχνικών και μεθόδων, ώστε να εξασφαλιστεί η μέγιστη δυνατή διάρκεια του αισθητικού αποτελέσματος. Ανάλογα με την περίπτωση αυτό μπορεί να γίνει με διάφορες τεχνικές, ανάμεσα στις οποίες είναι η χρήση ειδικών ραμμάτων ή πλέγματος για καθήλωση του μαστού πάνω στο θωρακικό τοίχωμα ή ακόμα και χρησιμοποίηση μιας λωρίδας θωρακικού μυός για καθήλωση του παρεγχύματος (muscularloop).

Η διάρκεια της επέμβασης ποικίλει από 1-3 ώρες ανάλογα με τον βαθμό πτώσης και την αντίστοιχη τεχνική. Με εξαίρεση τις πρώτες δύο κατηγορίες, όπου μπορεί να γίνει με τοπική αναισθησία, στις υπόλοιπες περιπτώσεις απαιτείται γενική αναισθησία.

Μετά την επέμβαση τοποθετείται ελαστική περίδεση στο μαστό για 24 ώρες, η οποία στη συνέχεια αντικαθίσταται από έναν αθλητικό στηθόδεσμο. Επίσης δίνεται η δυνατότητα στην ασθενή να κάνει ελεύθερα ντους την επόμενη μέρα καθώς χρησιμοποιούνται ειδικά αδιάβροχα επιθέματα. Τα ράμματα που χρησιμοποιούνται είναι απορροφήσιμα και δεν απαιτείται η αφαίρεσή τους.

Η επιστροφή στην καθημερινότητα και την εργασία μπορεί να γίνει μέσα σε 7-10 μέρες και στις αθλητικές δραστηριότητες περίπου στις 4-6 εβδομάδες.

Αυξητική μαστοπηξία / ανόρθωση με ένθεμα

Στις περιπτώσεις που παράλληλα με την ανόρθωση του μαστού είναι επιθυμητή και αύξηση στο μέγεθός του ή απλά απαιτείται παραπάνω πληρότητα στον άνω πόλο του, τότε παράλληλα με την ανόρθωση γίνεται και η τοποθέτηση κάποιου ενθέματος.
Η επέμβαση αυτή θεωρείται από τις πιο απαιτητικές τεχνικά επεμβάσεις του μαστού και χρειάζεται λεπτομερή προεγχειρητικό σχεδιασμό, εμπειρία και χειρουργική ακρίβεια.
Το ένθεμα σιλικόνης τοποθετείται ανάλογα με την περίπτωση πάνω ή κάτω από τον μείζονα θωρακικό μυ, ενώ το μέγεθός του επιλέγεται μετά από συζήτηση. Σε αντίθεση με μια επέμβαση αυξητικής όμως, είναι πάντα συνετό να αποφεύγεται η τοποθέτηση μεγάλων ενθεμάτων καθώς αυξάνονται οι πιθανότητες νέας πτώσης στο μέλλον.
Οι κατά κανόνα ταλαιπωρημένοι ιστοί ενός πτωτικού μαστού θα επιβαρυνθούν περαιτέρω αν το βάρος του ενθέματος είναι μεγάλο. Αν υπάρχει η δυνατότητα και η ένδειξη για μεγαλύτερη στήριξη με ειδικό πλέγμα, τότε η χρήση μπορεί να ενισχύσει το αποτέλεσμα και να μεγαλώσει τη διάρκειά του

Εσωτερικός Στηθόδεσμος Galaflex

Πληροφορίες για την επέμβαση

Πόνος

Μεταβλητός. Με τη χορήγηση στοματικού παυσίπονου είναι απόλυτα ανεκτός.

Ειδική προστασία για μετά την επέμβαση

Η ασθενής θα χρειαστεί ένα αθλητικό σουτιέν και θα πρέπει να το φοράει για 4-6 εβδομάδες. Απαγορεύεται η χρήση ενισχυτικών σουτιέν (με μπανέλα) για 4 εβδομάδες, τουλάχιστον, μετά την επέμβαση.

Αφαίρεση ραμμάτων

Ολα τα ράμματα είναι απορροφήσιμα.
Σπάνια τοποθετούνται σωλήνες παροχέτευσης αλλά αν τοποθετηθούν, συνήθως, αφαιρούνται μετά από 1-3 ημέρες.

Δραστηριότητες

Συνήθως δεν απαιτείται νοσηλεία.
Η ασθενής μπορεί να κάνει ντους 2 ημέρες μετά το χειρουργείο.
Δεν θα πρέπει να σηκώνει βάρη μεγαλύτερα από 10-12 κιλά για 4 εβδομάδες.
Μπορεί να οδηγήσει όταν δεν χρειάζεται πια να παίρνει κάποιο παυσίπονο.
Η ασθενής θα πρέπει να παραμείνει εκτός εργασίας για 1-2 εβδομάδες ανάλογα με τις απαιτήσεις της εργασίας.

Παρακολούθηση

Η ασθενής θα παρακολουθηθεί στο ιατρείο την 1η εβδομάδα μετά από τη χειρουργική επέμβαση και στη συνέχεια σε 2 εβδομάδες, 6 εβδομάδες και 3 μήνες ή όποτε κρίνεται απαραίτητο.

Κλείστε σήμερα το ραντεβού σας!

Προγραμματίστε την επίσκεψή σας στο Art-Surgery και λάβετε μία εξειδικευμένη ιατρική εκτίμηση.

crisalix home banner 2

ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΗ ΝΕΑ ΣΑΣ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΕΜΒΑΣΗ;

Με την τεχνολογία τρισδιάστατης απεικόνισης της Crisalix μπορείτε να δείτε τη νέα σας εμφάνιση, πριν από τη διαδικασία, σε περιβάλλον 3D

book 3d crisalix

Περισσότερες Επεμβάσεις Στήθους

Ανόρθωση Στήθους

Νέο σχήμα και ισχυρή στήριξη στον μαστό

Ανισομαστία

Διόρθωση του μεγέθους και σχήματος των μαστών

Αποκατάσταση στήθους μετά από μαστεκτομή

Αποκατάσταση στήθους μετά από μαστεκτομή

Μείωση Στήθους

Μείωση του μεγέθους των μαστών

Κλείστε σήμερα το ραντεβού σας!

Προγραμματίστε την επίσκεψή σας στο Art-Surgery και λάβετε μία εξειδικευμένη ιατρική εκτίμηση.

Μετάβαση στο περιεχόμενο